Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Extra Impuls Collectieve Erkenning

Op 25 oktober kondigde staatsecretaris Paul Blokhuis van VWS via een live streamprogramma aan extra middelen ter beschikking te stellen voor de collectieve erkenning. Zo gaat er een speciale commissie aan de slag o.l.v. Jet Bussemaker die onderzoekt hoe kennis toegankelijker gemaakt kan worden, en er komen extra middelen voor het ontsluiten van erfgoed, zorg voor ouderen en voor verschillende initiatieven uit de Indische gemeenschap. 

 

Voor Stichting Pelita is het relevant dat er meer middelen beschikbaar komen voor Contextgebonden Zorg. Er wordt extra geïnvesteerd in ondersteuning van mantelzorgers met een Indische achtergrond en in het bevorderen van deskundigheid bij professionals in de zorg. 

 

Het live streamprogramma, gepresenteerd door Hans Goedkoop, is hier terug te zien.

Vrijwilligers Verhalen: Focus op naoorlogse generaties

Vlak onder de drukte van de snelweg A1 tussen Apeldoorn en Deventer, tref je een oase van rust in en om de boerderij van Pelitavrijwilligers Ernst Jan (1962) en Sonja de Leau (1962). De boerderij is onmiskenbaar Gelders erfgoed, maar dan wel erfgoed waarin het gedeelde verleden en de liefde voor Indonesië en Nederlands-Indië goed zichtbaar is. Al ruim drie jaar stellen Ernst Jan en Sonja de Leau deze plek, vol met houtsnijwerk, beelden en aanplanting die zelfs in deze herfstmaand herinnert aan de tropen, open voor Pelita Koffietafels. 

 

Lees hier het gehele interview.

Pelita Literaire Salon

Op 28 november vindt weer de Pelita Literaire Salon plaats. Met Suze Zijlstra over 'De voormoeders. Een verborgen Nederlands-Indische familiegeschiedenis'. En Ineke van der Wal belicht haar boek ‘De tempel van de chrysanten. Krijgsgevangene in Tokio’.

 

In Pelita Nieuws van oktober werd het boek van Suze Zijlstra besproken.

 

Aanvang: 13:00 uur .Entree: € 5,00 (inclusief koffie/thee). Oud Burgeren Gasthuis, Professor Cornelissenstraat 2, 6524 PJ Nijmegen. Aanmelding verplicht via steunpuntnijmegen@pelita.nl.

LSMO 25 jaar

Op zaterdag 6 november jl. stond de Landelijke Stichting Molukse Ouderen stil bij haar 25-jarig bestaan. Dat werd gevierd in aanwezigheid van onder andere de burgemeester van Breda, Paul Depla en Martin van Rijn, voorzitter van AEDES, de vereniging voor woningcorporaties in Nederland. Ook Lodewijk Asscher, voormalig vicepremier en John Kerstens, voorzitter van de Koepel Gepensioneerden, waren aanwezig.

 

Zij gingen met de genodigden in gesprek over wat er nodig is om zo lang mogelijk gezond thuis te blijven wonen. Al dan niet in de Molukse wijk. Men zag met name het belang in van cultuurspecifieke zorg. En daar hoort de directe woonomgeving ook bij. 

 

Stichting Pelita feliciteert LSMO natuurlijk van harte met deze mijlpaal!

Uit het oog

Marit Buur is op zoek naar informatie over haar vader, Emiel Jan Buur. Hij zat tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met zijn vader Jan Cornelis Buur en zijn broer Jan Annes Buur, gevangen in Baros 5, ook wel Prominentenkamp of Bamboekamp genoemd. Marit zoekt ook informatie over Baros 5 zelf (periode augustus 1944-augustus 1945). U kunt uw informatie mailen naar Marit Buur

 

 

Ruth Post-Hooykaas (20 juni 1931) uit Groningen wil graag met lotgenoten in contact komen die, net zoals zij, in kamp Banjoebiroe 11 geïnterneerd waren. Tussen 1942 en 1945 zat Ruth daar met haar moeder Coosje Hooykaas-van Leeuwen Boomkamp (6 april 1901, overleden in 1953), haar broer Jan (25 mei 1930) en haar zussen Christien (18 december 1932), Eva (14 april 1934), Annemarie (4 januari 1936) en Jetske (10 mei 1940). Ook de jongere zuster van moeder, Tineke van Leeuwen Boomkamp, zat in het kamp. Ruth Post-Hooykaas heeft de hele kamptijd ‘verdrongen’, maar heeft er toch last van en wil graag meer weten over wat er in het kamp met haar en haar familie is gebeurd. Reacties graag via tel. 050-5257915.

Expositie 'Tussen de Dijken'

In april 2022 verschijnt het boek 'Tussen de dijken: herinneringen aan het Ambonezenbosje' door auteur Marjan Brouwers en schilder Maaike van der Kooij. 

 

Galerie Bo Lumen in Finsterwolde laat al een aantal portretten zien van Molukse oud-bewoners van woonoord Carel Coenraad. Te zien tot en met 28 november.

Jangan Lupa wint Nederlands Poëziefilm Festival

Een bijzondere eer deze prijs voor cinematograaf Jeremy Flohr en dichter Robin Block. De jury van het Nederlands Poëziefilm Festival was lovend over hun korte film: 'Jangan Lupa toont sterke, weloverwogen stilistische keuzes waaruit fijnzinnig vakmanschap blijkt, zowel in het gesproken woord als in de beeldtaal. Het is de eenvoud die het tot zo'n groots werk maakt.'

 

 

De film gaat over de repatriëring van de eerste generatie Indische Nederlanders en Molukkers. Lees hier het hele bericht.

Morgenster in Vlaardingen

De Morgenster is de vlag van onafhankelijk Westelijk Nieuw-Guinea. De vlag werd in 1961 ontworpen door Papoealeider Nicolaas Jouwe. En geproduceerd in Vlaardingen. Daar is ook een korte film van gemaakt in november 1961.

PELITA

4 december: Landelijke Naoorlogse Generatiedag

Er is nog een aantal kaarten beschikbaar voor de grote landelijke Dag voor de Naoorlogse Generaties op Landgoed Bronbeek in Arnhem, op 4 december. Wees er snel bij, want het gaat hard. 

 

De bijeenkomst staat in het teken van ontmoeting, informatie en bijvoorbeeld aandacht voor hulpverlening ten behoeve van de naoorlogse generatie. Met onder andere Adriaan van Dis, Reggie Baay, Dinah Marijanan (auteur van Barak 85 kamer 10) en Herman Keppy.  

 

LET OP: een coronatoegangsbewijs is verplicht!

 

De toegangsprijs is €15,00 inclusief lunch. Opgeven doet u via info@pelita.nl. Het bedrag dient overgemaakt te worden rekeningnummer NL05INGB0000515000, onder vermelding van Landelijke Pelita Naoorlogse Generatiedag.

Kopi Kecil Krea: Indische liedjes zingen

De KOO (Kunst Onderwijs Organsiatie) organiseert samen met Pelita dit jaar kunstzinnige bijeenkomsten in Museum Sophiahof 'Kopi Kecil Krea'. Omdat het 'try outs' zijn is de deelname gratis. De laatste bijeenkomst is op dinsdag 14 december van 10.00 tot 12.00 uur. De workshop staat geheel in het teken van muziek en het zingen van (Nederlands)-Indische liedjes. 

Aanmelden uiterlijk vrijdag 10 december bij: Cynthia Pietersen KOO, 06-1975 0309 of Stan Hoestlandt Pelita, 06-1324 6181. Het aantal deelnemers is beperkt, dus schrijf u tijdig in!

Cultuurkist wordt steeds voller

De digitale Cultuurkist van Pelita telt op dit moment ruim 120 spelletjes, materialen, boeken, geluidsopnames en films die aansluiten bij de belevingswereld van ouderen. Onze beroepskracht Peter van Riel vertelt in een interview aan 'In 2 Werelden' dat we nu pas bij ouderen langs kunnen gaan om de kist uit te proberen. De eerste reacties zijn positief.

 

En er komen steeds weer nieuwe materialen bij. Als u suggesties heeft neem dan contact op via info@pelita.nl, o.v.v. Cultuurkist.

Jubileumeditie Memory Maluku

Er is een nieuwe editie van Memory Maluku beschikbaar die geheel in het teken staat van 25 jaar Landelijke Stichting Molukse Ouderen en 70 jaar Molukkers in Nederland. 

 

In deze derde editie staan afbeeldingen uit de beginperiode van Molukkers in Nederland centraal. Het spel kan ingezet worden om het geheugen van ouderen te trainen. Kijk hier voor wijze van bestellen.

Ya, dat is iets Indisch..

Wieteke van Dort, lid van ons Comité van Aanbeveling en columnist voor Pelita Nieuws, treedt nog dit hele jaar op tot en met mei 2022, samen met Ricky Risolles in Ya, dat is iets Indisch..

 

Ze komen vast ook in een theater bij u in de buurt. Kijkt u hier voor de gehele speellijst.

Marion Bloem en Patrick en Louis Drabe

Een ander lid van ons Comité van Aanbeveling, Marion Bloem, treedt op samen met vader en zoon Drabe. Op 17 november vertellen ze in 'Rugzak van mijn ouders' wat de invloed is van wat ouders meemaakten in Nederlands-Indië op de opvoeding van hun kinderen. Waarmee werden onze rugzakjes gevuld en wat halen we er zelf uit? En wat stoppen we er weer in? 

 

De muzikale talkshow vindt plaats in Museum Sophiahof. Kaarten bestellen kan hier

November in Museum Sophiahof

Op 19 november is er een literaire talkshow over 'Tropenvader'. Diederik Samwel schreef het semi autobiografische boek, gebaseerd op zijn zwijgende vader. 

 

Amber Nefkens treedt op tijdens de maandelijkse Tjendolmiddag met de theatervoorstelling Het land van toen'. Op 26 november vertelt ze over haar Indische oma, waarmee Amber een hele bijzondere band had.

 

Tot en met 31 december is het laatste deel van de bijzondere wisselexpositie IKAT te zien. Met beelden en objecten rond het Neiya tiwakyil-huwelijksritueel van het eiland Marsela, behorende tot de Babararchipel in het zuiden van de Bandazee.

 

Kijkt u voor informatie en tickets hier.

Op klompen door de dessa in Den Haag

Op klompen door de dessa' gemist? U kunt nog gaan kijken van 1 tot en met 12 december 2021 in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid Den Haag. 

De voorstelling, over een Nederlandse dienstplichtige soldaat die in Nederlands-Indië werd ingezet om het gezag over de voormalige kolonie te herstellen, vindt plaats in een immersieve theater setting. Geen theaterstoel waar men in zit, maar de bezoeker loopt rond in een speciaal nagebouwde boerderij.

 

Kijk hier voor reserveringen.

Een onverschrokken leven

Het boek 'Een onverschrokken leven' van Lidy Nicolasen gaat over Fernanda Willekes MacDonald, die haar man verliet voor de Chinees-Indische student Thung Tjeng Hiang. Vanwege de schande in het Brabant van het begin van de twintigste eeuw, vertrokken ze in 1929 naar Nederlands-Indië.

 

Op Historiek.net kunt u een uitgebreid artikel lezen over deze opvallende levensloop.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.