Revolusi Indonesië – vrijheid en verzet

De erfenis van de revolutie is nog springlevend

Revolusi Indonesië – vrijheid en verzet

Foto Anne-Lot Hoek: Balinese veteranen tijdens de Herdenking van de Puputan Margarana in 2016 

De voertaal van dit programma is Engels. 

Met een tentoonstelling in het Rijksmuseum, de langverwachte publicatie van het grote meerjarige onderzoek naar de dekolonisatieperiode in Indonesië en de vele boeken en films die verschijnen, is de aandacht voor de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd momenteel groot. De erfenis van de revolutie is vandaag de dag springlevend. Beyond Walls organiseert i.s.m. Rode Hoed een avond over de Revolusi en de actuele betekenis vanuit verschillende perspectieven. Met o.a. historicus en journalist Anne-Lot Hoek en onderzoeker Tamara Soukotta. De avond wordt gepresenteerd door Feba Sukmana (meer programmainformatie volgt).

Na eeuwen koloniale overheersing is de onafhankelijkheid van Indonesië na de Proklamasi van Soekarno op 17 augustus 1945 onomkeerbaar. Nederland wil na de Tweede Wereldoorlog echter niets weten van een onafhankelijk Indonesië. Op de Proklamasi volgt een jarenlange strijd tegen het naar vrijheid strevende Indonesië. Uiteindelijk leidt de zogeheten Revolusi tot de Republiek Indonesië.

Tegelijkertijd is het verhaal van de revolutie groter. De nasleep van kolonialisme, oorlog en dekolonisatie heeft nog steeds invloed op mensen van vandaag de dag. De impact van de revolutie echoot dwars door generaties en politieke en historische grenzen. Wat betekent het ideaal van een vrij Indonesië voor de vele mensen die verbonden zijn aan dit verhaal? Wat zien we als we kijken naar de betekenis van de revolutie door hun ogen?

Feba Sukmana gaat in gesprek met betrokkenen over wat het ideaal van een vrij Indonesië voor hen betekent en hoe zij kijken naar de betekenis van de Revolusi. Daarvoor trekken we vanuit het grote verhaal van de geschiedenis van Java naar regio’s als Bali en de Molukken en zoomen we in op de betekenis van Revolusi toen en nu.

Kijk je graag vanuit huis mee? Meld je dan aan voor de gratis livestream via de knop ‘Kaartje kopen’ en kies voor online ticket.

Anne-Lot Hoek (Den Haag, 1978) is onderzoeksjournalist en historica. Ze schrijft onder andere voor NRC HandelsbladVrij Nederland, en De Groene Amsterdammer. Voor haar werk over Indonesië ontving ze als promovenda aan de Universiteit van Amsterdam de ASH Valorisation Prize 2020. Ze debuteerde onlangs met De strijd om Bali. Imperialisme, verzet en onafhankelijkheid 1846 – 1950.

Tamara Soukotta (Ambon, 1980) is onderzoeker, PhD-kandidaat en docent en verbonden aan het International Institute of Social Studies in Den Haag. Zij werkt momenteel aan een proefschrift over de maatschappelijke en ruimtelijke gevolgen van het conflict in de Molukken tussen 1999 en 2004.

Feba Sukmana (Jakarta, 1984) heeft taal- en literatuur gestudeerd met een specialisatie in Indische letteren en postkoloniale literatuur. Feba’s werk bevindt zich op het snijvlak van taal, journalistiek, gender en literatuur. Zij is werkzaam als presentator, taaldocent en redacteur van Erasmus Magazine en maakte onder meer programma’s bij de Wereldomroep.

 

 

 

 

 

 

Coronatoegangsbewijs

Voor dit programma is een Coronatoegangsbewijs verplicht, in combinatie met een geldig identiteitsbewijs. Dit kan een negatieve testuitslag (testbewijs) zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u hersteld bent van corona (herstelbewijs). Deze dient u in de CoronaCheck-app of geprint via CoronaCheck.nl in een QR-code om te zetten. Dan pas heeft u een geldig Coronatoegangsbewijs.

 

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

REVOLUSI INDONESIA – FREEDOM AND RESISTANCE

An evening about the impact of the revolution, across generations and political and historical borders. With historian and journalist Anne-Lot Hoek and researcher Tamara Soukotta. The evening is presented by Feba Sukmana

From the grand narrative of the history and roots of the Revolusi, we move from Java to regions such as Bali and the Moluccas and zoom in on the impact of Revolusi then and now. What do we see when we look at the meaning of the revolution through their eyes and from regional perspectives? And how do these reflections relate to the grand narrative?

If the measures allow it, limited public access is available. There will also be a Livestream.

📷 @annelothoek Balinese Veterans at Puputan Margarana Commemoration in 2016